Paraben nedir?
Paraben'ler gıda ve ilaçlarda bakteri oluşumunu engellemek için koruyucu olarak kullanılıyor. Metil, etil, propil, butil paraben ve sondum benzoat, paraben çeşitlerine örnek... Bu maddelere duyarlı kişilerde ağır cilt bulguları veya deride kızarıklık, şişlik, kaşıntı ve ağrıya neden oluyorlar. Tipik olarak, ürünlerin içinde birden fazla paraben kullanılıyor ve mikroorganizmaların geniş alanlarına karşı koruyuculuğu sağlamak için sık sık diğer koruyucu tipleriyle birlikte kullanılıyorlar. Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) de 'paraben'lerin östrojen hormonu gibi davranarak meme kanseri riskini artırabileceğini belirtmekle birlikte, kozmetik ürünler üzerinde yetkisi olmadığı için herhangi bir karar ya da yaptırımda bulunamıyor.
Vikipedi: Paraben, ilaç ve kozmetik sektöründe kullanılan koruyucu bir kimyasal maddedir. Bu bileşikler ve tuzlar özellikle bakterisid ve fungusit özellikleri nedeniyle kullanılır. Şampuan, saç kremi, nemlendirici krem, tonik, deodran, parfüm, tıraş jeli, bronzlaşma kremi, makyaj malzemeleri, güneş koruyucusu ve diş macununda bulunur.
Koruyucu madde olarak etkisi, düşük maliyeti ve doğal seçeneklerden greyfurt tohum özünün etkisizliği parabenin uzun bir süredir yaygınca kullanılmasının nedenleridir. Meme kanserine yakalananların tümörlerinde doku başına 20 nanogram paraben tespit edilmiştir. Parabenler ayrıca östojeni taklit eden madde olarak bilinir. Parabenlerle kanser arasında nedensel ilişki kurulmamıştır.
Türkiye'de yüzlerce ilaçta var
İstanbul Eczacı Odası, Türkiye'de de 300'den fazla ilaçta paraben bulunduğunu bildirdi. Oda yetkilileri, ilaç ve kozmetik ürünlerde bakteriyolojik olarak mikrop üremesini engelleyen bir madde olarak kullanılan 'parabe'nin özellikle şurup, solüsyon, enjekte edilen ilaçlar gibi sıvılarda ağırlıklı olarak kullanıldığını belirtti.
Sağlık Bakanlığı:"Paniğe gerek yok"
CNN Türk'e konuşan Sağlık Bakanlığı İlaç Eczacılık Genel Müdürü Saim Kerman, "Türkiye'de bini aşkın ilaçta paraben maddesinin çeşitli formları kullanılıyor. Panik yapılmamalı. Elimizde 1984 ve 2004 yıllarına ait araştırmalar var. O araştırmalara göre kullanılan paraben oranı oldukça düşük. Ortalama 1000'de 1.9... ayrıca kansere yol açtığı da kesinleşmemiş. bu yüzden korkulacak birşey yok ama araştırmalarımız sürecek" dedi.
Alıntıdır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder