Merhabalar arkadaşlar, blogumla fazla ilgilenemediğim şu vakitlerde insan kaynaklarıyla içli dışlı olmuş durumdayım. Artık uzunca bir liste oldum elimde bir çok firmanın İK birimiyle baya haşır neşir durumdayız. Ah okumak duygusu çok güzel emin olun. İş bulma derdiymiş, görüşme derdiymiş falan filan uzun işler bunlar. Hep derlerdi bu zamanlarınızı özlersiniz diye. Bizde "yok yiee neden özlüyomuşuz ki" derdik. Ben çok dedim yani. Yeni bir iş, yeni bir gelecek, yeni arkadaşlar ve yeni ortam...
Aslında kaynaşmak benim işim, bir ortama çok çabuk adapte olabiliyorum. Ama ilk gün her zaman geriyordu beni.. Eminim çoğu kişide böyledir. İyi firmalarla görüştüm, ben anlattım onlar dinlediler. Geri dönüş yapan bir kişide beni kazanacaktı ki bugün kazandı evet mutluyuz, 9 Aralık ilk iş günüm...
Neyse konumuz sapmaya uğramadan asıl anlatmak ve vurgulamak istediğim konuya dönmek istiyorum. X firması bizi arayıp bir mülakat randevu tarihi verdiğinde o gün nasıl giyineceğimiz konusunda çok dikkatli davranmamız gerekir. Artık bu işin erbabı olduğumdan dolayı belki merak edenler olur diye yazmak istedim. Çünkü arkadaşlarım ik firmalarını toparlayıp kitap yazsan herkesin derdine çare olursun diye dalga geçmeye başladılar bile.
İK Görüşmelerinde ilk 10:
1) Kesinlikle size 11:00 saatine randevu verilmişse 5 10 dakika önce gitmeye ayarlayın kendinizi form doldurabilirsiniz ya da gerekli bir kaç teste önce girebilirsiniz.
2) Ajansa gidiyorsanız çok resmi giyinmemeniz gerekir ben bunu gördüm. Ama fazlada abartmamak lazım sonuçta işe girmek için uğraşan sizsiniz.
3) Olumlu ve ılımlı cevaplar vermek lazım. Her ne kadar bazı insan kaynakları hadi konuşunda hızlıca işimize bakalım modunda olsa bile sakın moralinizi bozup ters cevaplar vermeyin olumsuza sürüklenirsiniz.
4) Size Staj/İş tecrübeleriniz sorulduğunda CV üzerinde yazanları aynı söyleyip bitirmememiz de fayda var. Üzerine ekleyin neler öğrendiğinizi ve ortamı anlatın.
5) Somurtmayın. Gülümsemek her şeyin ilacıdır.
6) Kendinize güvendiğinizi belli edin. Güvensizlik olursa zaten o iş bitmiş demektir.
7) İş bölümünüze göre bildiğiniz her şeyi ayrıntılı anlatın.
8) Dinleyin ve dinlediğinizi hissettirin.
9) Heyecan yapmanıza gerek yok sonuçta onlarda sizin geçtiğiniz yerlerden geçti ve bugünlere geldi. Normal bir ortamda farklı bir insanla tanıştığınızı düşünün. Kişisel problemleriniz değil bu ortamda maharetleriniz konuşuluyor hepsi bu :)
10) Kekelemeyin, gözlerinizi kaçırmayın, İK görüşmesini yapan kişi konuşurken etrafınıza bakmayın. Umursamamaktan başka bir şey değil bu bence...
Aklıma gelen ilk 10 kural bundan ibaret sanırım bunları gerçekleştirdiğimiz zaman bir kat daha önde olacağız... Hepinize başarılar umarım güzel bir post olmuştur. :)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder